top of page
  • Whatsapp
  • Facebook
  • Instagram

מנקאי - ירק פיצפון, יתרונות עצומים|נכתב על ידי יעל אברהם | זמן קריאה 2 דקות

אל המנקאי התוודעתי באחד מהמפגשים הקבוצתיים שהנחתי לירידה במשקל. אחת המשתתפות בקבוצה סיפרה על הצמח ועל יתרונותיו, ואני באותו הזמן כלל לא הכרתי אותו. כן, אני בהחלט לומדת ומתעדכנת גם מהמטופלות שלי.
כמובן שהתחלתי לחפש מידע על הצמח המסקרן, וממש במקביל קראתי מחקר חדש שדיבר על הדיאטה הים תיכונית הירוקה, ואז הכל התחבר... (הדיאטה הים תיכונית הירוקה היא גרסה חדשה לדיאטה הים תיכונית הקלאסית, ומבוססת על יותר מזונות מהצומח. תוכלי לקרוא עליה בפירוט כאן)

מהו הצמח המיוחד הזה?
במקור, שימש כמזונם של שבטים קדומים בדרום מזרח אסיה, וכיום מגדלים אותו בארץ בתנאים מאוד שמורים, בצורה הידרופונית. זהו צמח מיים שגדל על פני בריכות, וקצב הגידול שלו מאוד מהיר (מכפיל את נפחו כל 72 שעות). כל גרגר אחד הוא צמח שעומד בפני עצמו וגודלו כחצי מילימטר בלבד!

קטן קטן אבל עם יתרונות תזונתיים מרשימים ביותר.
ערכיו נחקרו במסגרת המחקר המדובר, ונמצא שהוא מקור טוב לחלבון מלא, לויטמין B12 ,ולברזל (מקורות כאלו נמצא בד"כ במזון מן החי, ולכן המנקאי מצוין לשילוב בתזונה צמחונית וטבעונית), הוא עשיר בחומצות שומן חיוניות, אומגה 3, חומצה פולית, אבץ, מגנזיום, סידן, סיבים תזונתיים, וכמובן בויטמינים ובמינרלים נוספים. אחד היתרונות הנוספים של המנקאי הוא תכולה גבוהה של תרכובות שנקראות פוליפנולים, שהם נוגדי חימצון טובים.


בנוסף לכל היתרונות הללו נמצא שהספיגה של כל המיקרוניוטראנטים האלו בגוף שלנו היא מצוינת, וגם זה מרשים כאשר מדובר במזונות צמחיים. מדוע? מפני שלרוב נמצא במזון מהצומח תרכובות, כמו חומצה פיטית, שיפריעו לספיגת חומרים חיוניים לגוף שלנו. מטרת החומצה הפיטית הוא לשמר את המזונות בה היא מצויה, אבל על הדרך היא גם "קושרת" את הויטמינים והמינרלים ומפריעה לספיגתם במערכת העיכול שלנו.

ברזל -
במחקרים נמצא שזמינות הברזל מצמח המנקאי גבוהה.
במחקר שבדק את רמות הברזל בדיאטה ים תיכונית ירוקה, דלה בבשר אך עם תוספת מנקאי,  נמצא כי המשתתפים שמרו על מדדי ברזל תקינים למרות מעבר לדיאטה כמעט צמחונית למשך כחצי שנה.
במחקר נוסף שנעשה על חיות מעבדה נצפתה החלמה מלאה ממצב של אנמיה, ממש בדומה לטיפול תרופתי. כל מדדי הברזל השתפרו תוך ימים בודדים. כמובן שנדרשים מחקרים נוספים כדי לדעת כיצד זה משפיע על בני אדם.

ויטמין B12
כאן תרומת המנקאי בעלת חשיבות גדולה ביותר, היות וזמינות B12  מהצומח לוקה בחסר.
לרוב נמצא בצומח נגזרות של B12  שאינו פעיל ביולוגית בבני אדם, ומערכת העיכול שלנו לא יכולה לעכל אותו, ולכן הוא אינו יעיל עבורנו.
מזונות צמחיים מועטים יכילו B12 פעיל הזמין לגופנו. ביניהם - סויה מותססת (טמפה), סוגים מסוימים של פטריות (כמו פטריות שיטאקי), ואצות כמו אצת נורי (ממנה מכינים סושי), וכלורלה (הנמכרת כתוסף מזון).
ויטמין B12 שקיים במנקאי מכיל נגזרת פעילה (קובלמין), ובמחקר שנערך במשך שנה וחצי נמצא שצריכה של מנקאי כתחליף לחלבון, בנוסף להפחתה משמעותית בצריכת מוצרי בשר, תרמה לעליה מובהקת ברמות של B12  בדם.

חלבון
המנקאי מכיל חלבון איכותי. למעשה הרכב חומצות האמינו (המרכיבות את החלבון) דומה להרכב חומצות האמינו בביצה, שנחשבת למספקת חלבון בעל ערך ביולוגי גבוה.

איך צורכים את המנקאי?
את המנקאי בארץ אפשר להשיג בצורה של קוביות קפואות. (מגדלים אותו בקיבוץ בארי) בזכות טעמו העדין ניתן לשלבו כמעט בכל ארוחה.
אפשר להכין ממנו שייק כפי שהשתמשו בו במחקר הגדול שנעשה על דיאטה ים תיכונית ירוקה, או להכניס אותו לתבשילים כמו מרקים או קדרות ירקות.
הוא נהדר בתור תוספת לתזונה שלנו, ובעיקר עבור טבעונים וצמחונים.

אם הסתקרנת, נסי אותו.
המנקאי יכול לשדרג את התזונה שלך כ "סופר פוד".

bottom of page