top of page
  • Whatsapp
  • Facebook
  • Instagram
צמחי מרפא 2.jpg

צמחי מרפא להקלה על הסימפטומים
בגיל המעבר

את התופעות המופיעות בגיל המעבר, בעקבות הירידה בהורמוני המין הנשיים (אסטרוגן ופרוגסטרון), את יכולה לחוות אפילו מספר שנים לפני הפסקת המחזור החודשי. לעיתים אפילו לך יהיה קשה לקשר בין הסימפטומים שאת חווה לבין השינוי ההורמונלי.
שינה לא רציפה, עייפות, תנודות במצב הרוח, דיכדוך, דימום לא סדיר, הזעות לילה, ירידה בחשק המיני, דפיקות לב, גלי חום – כל אלו הם חלק מהתופעות המוכרות לנו בזמנים אלו, והן יכולות ללוות אותנו במשך מספר שנים ולפגוע באיכות החיים שלנו.

 

דרך אחת לטפל בתסמינים ולמנוע תחלואה עתידית היא להשתמש בטיפול הורמונלי חליפי – HRT ( Hormone Replacement Therapy), טיפול שמבוסס על נטילת הורמונים טבעיים או סינתטיים, שילוב של פרוגסטרון ואסטרוגן או רק מרכיב אחד מהם, בצורה של כדורים, מדבקות או משחות. אך לא כל הנשים מעוניינות בכך, בין אם בעקבות המחקר הגדול שפורסם ב 2002 (תוכלי לקרוא הרחבה בנושא כאן), או מסיבות אישיות ובריאותיות אחרות.

דרך נוספת היא לטפל בדרכים טבעיות, בעזרת תזונה, תוספי מזון וצמחי מרפא מערביים ומסורתיים, שיכולים להקל משמעותית על התופעות אותן את חווה.

בגיל המעבר דרישת הגוף לויטמינים ולמינרלים משתנה מעט. לדוגמא – הדרישה לברזל פוחתת, מכיוון שאנחנו לא "מאבדות" דם דרך המחזור החודשי, ולעומת זאת, הדרישה לסידן ולויטמין D גדלה כדי לשמור על צפיפות העצם. תיתכן דרישה נוספת למגנזיום, אומגה 3, וויטמין E.

צמחי המרפא יכולים לסייע בהקלה על הסימפטומים, וניתן לשלב אותם בהתאמה לסימפטומים שאת חווה באופן אישי , בשקלול מצבך הבריאותי ובדיקות הדם שלך.
חשוב לקבל ייעוץ ממטפל/ת המתמחה בתחום.
לרוב, מומלץ לטול את צמחי המרפא כחלק מפורמולה ייעודית, כדי לאפשר את מיקסום ההשפעה שלהם.

מספר דוגמאות לצמחי מרפא המשולבים בפורמולות -
קוהוש שחור - Cimicifuga racemose,
זהו אולי הצמח המוכר ביותר והנחקר ביותר בתחום הטיפול בגיל המעבר, בעיקר בזכות תכולת הפיטואסטרוגנים שבו.
הצמח נפוץ מאוד בצפון אמריקה, ומשמש בעולם לטיפול בבעיות פריון, בבעיות הקשורות במחזור החודשי, בנשים בגיל המעבר, וכן בתופעות של לחץ דם גבוה, בעיות מפרקים ודיכאון.
כאמור, הצמח נחקר רבות ונמצא שמקל מאוד על עוצמת ותדירות גלי החום, וכן משפר סימפטומים נוספים כמו בעיות שינה, עייפות וחרדות.
חשוב – לא בטוח השימוש בצמח עבור נשים בעלות רקע של סרטן השד. באם חלו בעבר או שיש להן נטיה גנטית.

 

אנג'ליקה סינית - Angelica sinensis (דונג קוואי),
"הג'ינסנג הנשי", זהו שורש שמשמש את הרפואה הסינית כבר אלפי שנים, ומשמש כאחד הצמחים החשובים ביותר לטיפול בחוסר איזון הורמונלי. בגיל המעבר נשתמש בו בעיקר למטרות בעיות שינה, חוסר חשק מיני, מצב רוח ירוד וחוסר סבלנות. יתרונות נוספים לגיל המעבר הוא בשמירה על כלי הדם והלב ואוסטאופורזיס בעקבות ירידה ברמות האסטרוגן.

 

בטטת בר Dioscorea villosa (Wild yam),
גם הוא משמש לטיפול סימפטומטי בגיל המעבר, בעיקר בגלי חום והזעות הלילה. מתאים להיכלל בפורמולה עם הקוהוש השחור לאיזון המערך ההורמונלי, אך יכול גם להגיע בנפרד ממנו. לבטטת הבר מיוחסת עוצמת פעילות מתונה יותר מהקוהוש השחור.

 

ורבנה רפואית Verbena officinalis
זהו צמח שנפוץ בארץ, בעל שימושים רחבים מאוד ברפואת הצמחים. השפעתו העיקרית היא על מערכת העצבים ובוויסות תהליכים פיזיולוגים. בגיל המעבר, מסייע במצבי סטרס נפשי, דיכאון, קשיי שינה, נוקשות גופנית, חרדות, וכאבי ראש.

זנב אריה - Leonurus cardiaca
האנרגיה של הצמח היא אנרגיה מקררת, ולכן מתאים לטיפול בגלי חום והזעות. בנוסף משמש לטיפול בדופק לא סדיר, פלפיטציות, ויתר לחץ דם. יש לו איכות מרגיעה ועל כן מתאים להפחתת סטרס נפשי.

מרווה רפואית  Salvia officinalis
אף היא גדלה בארץ, ומסייעת בחיזוק רב מערכתי של הגוף, ולכן מתאימה לחיזוק בעקבות העייפות המאפיינת את גיל המעבר. עוזרת לתהליך העיכול ולשיפור בזרימת הדם, ומסייעת לטיפול בגלי חום בעיקר במקרים המלווים בהזעות לילה.

                                             

תלתן אדום - Trifolium Pratense
צמח עשיר בפיטואסטרוגנים ובנוגדי חימצון, בעל איכויות מעט מקררות. במחקרים נמצא יעיל בעיקר להקלה על גלי חום והזעות לילה, וכן בשמירה על בריאות העצם והלב.
 

אספרגוס הודי -Asparagus racemosus
זהו שיח שגדל בהודו, ונחשב לאחד מצמחי המרפא החשובים של הרפואה המסורתית בהודו והוא משויך לקטגוריית צמחי הראסאיאנה (Rasayana), אשר במהותם פועלים בצורה מגוונת לחיזוק הגוף והנפש. משמש כ”מנוע לשימור התפקודים הנשיים”. הוא עשיר בפיטואסטרוגנים ומסייע בטיפול בגלי חום, ביובש נרתיקי ובחוסר שקט.
 

וויתניה משכרת - Witania Somnifera (בהודית אשווגנדה)
צמח נפוץ ובעל שימושים רבים ברפואת הצמחים. נקרא לעיתים הג'ינסנג ההודי. משתמשים רק בשורש. מקל על התופעות בעיקר בפרימנופאוזה.. נחשב לצמח מרגיע, מתאים למצבי דיכאון המלווים בתחושת חרדה, הפרעות שינה וחוסר שקט פנימי. הוא מעורר חשק מיני, מסייע ליובש ואגינלי, ומאזן הורמונלית. עוזר לגלי חום והזעות.

 

שיח אברהם - Vitex agnus castus

שיח נפוץ מאוד בארץ, ומשמש הרבליסטים בכל העולם בעיקר בטיפול בבעיות הורמונליות. השפעתו על המאזן ההורמונלי היא בהתערבות ברמת ההיפותלמוס.
בפרימנופאוזה, כאשר השחלות לא מייצרות מספיק אסטרוגן, תיתכן עליה של רמות הורמון ה FSH, כדי לעודד ייצור אסטרוגן. ייתכן שבזמן זה נמצא רמות גבוהות מדי של FSH בדם, וזה עלול לגרום למשל לדימומים כבדים. שיח אברהם מסייע לווסת הפרשת FSH ולמנוע תנודות הורמונליות קיצוניות. הטיפול בעזרתו יהיה יעיל, כאמור, בעיקר בשלב הפרימנופאוזה, כאשר  עדיין יש ווסת, אבל לא סדירה.

 

וזה רק על קצה המזלג...

 

מתי כדאי יהי להיעזר בצמחי מרפא?

  • כאשר את לא מעוניינת או לא יכולה לקבל טיפול הורמונלי חלופי.

  • כאשר את מקבלת טיפול הורמונלי חלופי ועדיין סובלת מתסמינים מסוימים ומעוניינת בפיתרון נוסף.

  • כאשר את סובלת מסימפטומים קלים ומעוניינת בתמיכה טבעית.

אם מעניין אותך לשמוע על פתרונות טבעיים לתופעות גיל המעבר, כאלו המותאמים במיחוד עבורך, לסימפטומים האישיים שלך, מוזמנת לפנות אליי.

באהבה,
יעל

 

Pill Variety

הדרישה לויטמינים ולמינרלים

עם השינויים ההורמונליים המתרחשים במנופאוזה, מתרחשים גם שינויים בצרכי הגוף לויטמינים ולמינרלים.
מצד אחד פוחתת הדרישה לברזל עקב ירידה באיבוד דם דרך הדימום החודשי, ומהצד השני גוברת הדרישה לסידן ולויטמין D בשל שינויים בצפיפות העצם. 
קיימים שינויים נוספים בצרכי הגוף למיקרוניוטראנטים.
להמשך קריאה >


 

bottom of page